26 May 2020
Störningar i trafiken

Här pågår vägarbeten i sommar

vagarbete1
vagarbete3 Foto: Trafikverket
Det pågår en mängd vägarbeten runt om i landet som påverkar trafiken. Åtgärderna görs bland annat för att få bort flaskhalsar och för att öka trafiksäkerheten. Kolla in kartan för att se vilka vägar som påverkar just dig i sommar.

Trafikverkets karta visar att det pågår vägarbeten i hela landet. Det finns cirka 10.000 milö statliga vägar i och under sommaren genomför Trafikverket omfattande arbeten när färre personer har arbetstider att passa, yrkestrafiken minskar och resultatet av arbetet blir som bäst skriver de på sin hemsida.


Håll hastigheten
och kör försiktigt

Åtgärderna görs för att få bort flaskhalsar, öka trafiksäkerheten, minska risken för akuta fel och förbättra för kollektivtrafiken.

-Volymen på våra vägarbeten i sommar är ungefär detsamma som tidigare år, säger Jonas Eliasson, tillgänglighetsdirektör på Trafikverket. 


Foto: Trafikverket, Elin Gårdestig

Vägarbetena genomförs i hela landet för att öka tillgänglighet, trafiksäkerhet och även förbättra för kollektivtrafiken, säger Jonas Eliassson.Till exempel pågår arbeten med nya vägar som byggs och att asfaltera om vägar. Det pågår också en hel del arbeten med att bredda befintliga vägar och separera för mötande trafik samt underhållning av broar och tunnlar.


Foto: Trafikverket

Det skapar ett bättre flöde för trafikanter och näringsliv, så att du ska komma fram smidigt och på ett säkert sätt, skriver Trafikverket. 


Ta hänsyn till de som
arbetar vid vägarna


För motorcyklister kan vägarbeten innebära en stor fara då vägar ofta blir hala, eller att det ligger mängder med grus på vägarna. Då kan det vara värt att ta en omväg, som många gånger kanske är en mycket roligare väg att köra.

Trafikverkets karta visar alla pågående och planerade arbeten. På deras hemsida kan du kan zooma in och se hur det ser ut vid varje vägarbete, om det är stora störningar eller om vägen till och med är avstängd.

Klicka på bilden för att komma till kartan på Trafikverkets hemsida.

Tänk även på att ta hänsyn till de som arbetar vid vägarna uppmanar Trafikverket.

Håll hastigheten och kör försiktigt vid trafikarbetsplatser. Det ger ökad säkerhet för dig, dina medtrafikanter och de som jobbar på vägarna.