06 January 2020 Malin Westling
Svenske Calle Bjerkert efter andra etappen i Dakar-Rallyt

"Det var bara att gilla läget och försöka överleva"

Bjerkert1 Foto: Magnus Frodig, Calle Bjerkert Rally Raid Team
Bjerkert2 Foto;: Calle Bjerkert Rally Raid Team
Den andra etappen av Dakar-Rallyt 2020 har avslutats och för Vimmerby MS-åkaren Calle Bjerkert slutade dagen riktigt bra, trots en vurpa och problem med bromsarna.

Måndagens etapp gick från Al Wajh till Neom på den saudiarabiska västkusten. Calle körde den 39,3 mil långa sträckan på 4 timmar, 28 minuter och 46 sekunder, drygt 49 minuter efter etappsegraren Ross Branch från Botswana. Och det går riktigt bra för den svenska föraren, i totalen ligger han nu på en 34:e plats, en timme och 23 minuter efter ledaren Sam Sunderland, Storbritannien.

Dagens etapp var dock inte helt problemfri och han tampades med trasiga bromsar.  Till Dagens Vimmerby säger Bjerkert att det mest vara specialsträckor under dagen och att han slog följe med endurostjärnan Jamie McCarthy. Efter cirka 50 kilometer upptäckte han att bromsarna började försvinna mer och mer.

Det var bara att gilla läget och försöka överleva, skrattar Bjerkert på en raspig telefonlinje från Saudiarabien när Dagens Vimmerby pratar med honom. 

Trots att han hade problem med bromsarna körde han och McCarthy in samtidigt till första servicen. Där upptäckte mekanikerna att bakre beläggen på Calles hoj hade brunnit och smält ner på bromsskivan. Det inträffade också en del incidenter vid bytet skriver han på sin Facebooksida, och han fick strafftillägg. När andra dagen på tävlingen nått sitt slut hade de tagit sig 100 mil norr om staden Jeddah där hela resan började. 

-Det blev trots detta en fantastisk 45:e placering av dagen och en 35:e plats totalt. 

-Det är helt fantastiskt och vi är mer än nöjda, skriver teamet på Facebook.

Nästa etapp, alltså den sjunde januari, startar Calle kl 08.26 och ska köra 401 km varav endast 30 km är transportsträcka då de kommer att komma tillbaka till startplatsen igen.


Foto: @kimmos_life
Foto: Calle Bjerkert Rally Raid Team

Starten dag 4 sker härifrån till Al Ula. Alla tycker nog det är skönt att inte behöva packa ihop allt och transportera oss till en ny bivack i morgon, skriver Calle på sin Facebook.


Du kan följa hela teamet och Calle Bjerkerts äventyr på Facebook, sök på Calle Bjerkert Rally Raid Team.