22 October 2020
Gotland Grand National 2020

Coronasäkrad klassiker genomförs i helgen

ggn22019 Foto: Arkivbild Gotland Grand National 2019
Att en så pass stor tävling som Gotland Grand National med 2300 deltagare genomförs är världsunikt i Coronatider. Men arrangören lovar att evenemanget är Coronasäkrat.

På fredag och lördag går endurotävlingen Gotland Grand National med över två tusen tävlanden. Även om det blir publikfritt. Många stora idrottsevenemang har ställts in just på grund av den stora smittorisken.


Arrangören ska säkerställa
att deltagarna håller
distansAtt GGN ändå genomförs är unikt säger arrangören till SVT. Beslutet togs efter att arrangörenn Nordic sport & event har fört diskussioner med smittskyddsläkare, polis och Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet Svemo.
 

Vi har vidtagit väldigt måbga åtgärder rakt igenom, från att de anländer med färgen till att de åker hem, säger Conny Bohlin vd Nordic sport & event, till SVT Nyheter.


Foto: Arkivbild Gotland Grand National 2019

Arrangören ska säkerställa att deltagarna håller distans och att täta köer undviks vid till exempel incheckning och besiktning av motorcyklarna, skriver SVT.  Alla deltagare måste lämna tävlingsområdet när de kört färdigt.

I ytterligare en intervju med SVT säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, att det går att genomföra en tävling, men att om någon har sjukdomssymptom ska de inte delta i tävlingen. 


Det går om man gör det på ett bra sätt, säger Tegnell.  


Foto: Arkivbild Gotland Grand National 2019

Andra arrangörer av stora tävlingar, som till exempel Vasaloppet, har hört av sig till arrangörerna av GGN för att höra hur de gått till väga för att kunna genomföra tävlingen på ett säkert sätt.
Se alla intervjuer via länkarna nedan. SVT direktsänder tävlingarna på lördag.