14 May 2020
Sweden Offroad Tour 2020

Sveriges största 4x4-äventyr firar 25 år

sot2 Foto: Sweden Offroad Tour
sot5 Foto: Sweden Offroad Tour
Eventet har lockat folk från 20 länder och över 8000 fyrhjulsdrivna terrängfordon har deltagit sedan starten. Äventyret bjuder på körning i allt från sandiga stigar till djupa myrar.Sweden Offroad Tour pågår mellan den 4-19 juli i år och körs på 16 olika sträckor. Sträckorna går från Småland i södra Sverige, via Norrköping och upp mot Falun för att sedan köras mot Gävle och sedan avslutas i Stockholm.

Det bjuds på alla
tänkbara former av
underlag och terräng


Foto: Sweden Offroad Tour


Det var 1995 vi startade i blygsam skala och bara körde offroad varannan dag, skriver tidningen ATV/Quad som sponsrar eventet. 


Foto: Sweden Offroad Tour


2015 fyllde eventet tjugo år och det året sattes även rekord med antal deltagande fordon då fem hundra ATV, UTV och terrängbilar ställde upp. I år hoppas de att slå rekordet ytterligare.

Eventet pågår i sexton dagar och det bjuds på alla tänkbara former av underlag och terräng att köra i som skogsslingor, sand, bottenlösa myrar och steniga hällar. 


Foto: Sweden Offroad Tour

Eventet planeras än så länge att genomföras trots Coronapandemin. På Sweden Offroad Tours hemsida kan man läsa att eventet historiskt sett inte har fler än 50 personer i publiken på ett och samma ställe.

SOT har aldrig varit ett publik-event. Under de största dagarna under eventet har vi en handfull personer i publiken vilket är långt förre än 50 personer som restriktionerna skriver SOT på sin hemsida.  

Även om reglerna är att max 50 personer får samlas, så klarar sig SOT ändå. Vi brukar vara 20-30 bilar på vardagar, säger arrangören Peter Öjerskog.

Det kan bli ett problem på helgerna men då får vi begränsa deltagarantalet.


Foto: Sweden Offroad Tour