09 September 2020
Teknikutmaningen 2020

Smart uppfinning för ATV kan vinna teknikpris

uppfinning5 Foto: Land Lantbruk Per Emgardsson
Yrkesfiskaren Alexander uppfann ett smart flak till sin fyrhjuling för att underlätta att lasta i och ur sin båt. Nu kan han vinna Teknikutmaningen med sin innovativa uppfinning.

Teknikutmaningen är en tävling för unga teknikintresserade inom lantbruk som går ut på att komma på en teknisk idé eller visionär lösning. Med sitt smarta lastflak till sin fyrhjuling har Alexander Vidlund chansen att vinna tjugofem tusen kronor. 


Det gäller att hitta
på saker själv om man
vill förbättra något.


Alexander är yrkesfiskare i Skurusund på Ängsö mellan Västerås och Enköping, skriver tidningen Land Lantbruk. I sitt jobb gör han många tunga lyft mellan båten och fyrhjulingen. 

Det finns inte så många insjöfiskare i Sverige skriver Land Lantbruk och därför finns det heller inte så mycket utrustning att köpa som är anpassad för det.

Foto: Land Lantbruk, privat bild Alexander Vidlund


Det gäller att hitta på saker själv om man vill förbättra något. Det gäller både utrustning till arbetsbåten och saker som gör arbetet lättare och skonar ryggen, säger Alexander.


Därför tog han tag i problemet själv och byggde ett lastflak för att underlätta arbetet. Istället för att först lyfta ur sakerna ur båten till kajen, och sedan göra ytterligare ett lyft från kajen till fyrhjulingen kan han nu istället direkt lasta fyrhjulingen. Han slipper också ha en fyrhjulings-vagn med sig ner till kajen.
Foto: Per Emgardsson

Jag har provlastat planet. Med 100 kilos last har jag fortfarande tillräcklig vikt på fyrhjulingens framhjul.


Lastplanet är tillverkat av durkplåt av aluminium som Alexander redan hade hemma efter ett tidigare bygge. Med hjälp av en verkstad fick han hjälp att bocka plåten i två räta vinklar så att den bildade ett övre och ett lägre lastplan.

Lastplanet sitter med en kulhandske på fyrhjulingens dragkula och ett par skruvar som säkrar det övre lastplanet mot pakethållaren.